Zorgmiddelen winkel

De levensduur van tanden

Geplaatst op

Let op: ben je op zoek naar een goede tandarts in de regio Groningen? Maak dan een afspraak bij Studentist Groningen.

Je tanden zijn het hardste deel van je lichaam, maar ze zijn niet onverwoestbaar – vraag het maar aan de ruige sporthelden wiens gebit niet bestand was tegen de laatste vuist, elleboog of hockey puck die zijn weg vond naar hun mond.

Tandartsen hebben lange tijd tanden gerepareerd door ze te herstellen met zilver, goud of keramiek, of door een kunstgebit te maken. Maar nu denken onderzoekers dat ze begonnen zijn met het ontrafelen van de genetische factoren die verantwoordelijk zijn voor tandvorming. Dit kan hen in staat stellen nieuwe tanden voor je te laten groeien met behulp van je eigen cellen.

Recent onderzoek

Muizentanden zijn gekweekt in een laboratoriumschaaltje. De cellen die tanden maken sterven gewoonlijk af nadat je tanden zijn gevormd, maar de wetenschappers hebben een manier gevonden om ze te regenereren. Onderzoekers hebben menselijke cellen ontleed die glazuur en dentine maken. Door een “kanker”-gen toe te voegen, zijn zij erin geslaagd deze cellen te laten groeien en zich oneindig te laten delen in plaats van uit te sterven. Dit betekent een constante deling in een petrischaaltje van cellen die glazuur, de witte buitenste laag van de tand, en dentine, een harde, minerale laag eronder, maken. Onderzoekers gebruiken deze techniek om natuurlijk glazuur en tandbeen te maken.

Tandverlies

We zien dit als een vervanging voor amalgaam (zilver dat wordt gebruikt om gaatjes te vullen). Dit natuurlijke, biologische materiaal zou een betere hechting en een betere matching mogelijk maken dan de huidige kunstmatige vullingen. Tandverlies is een groot probleem omdat mensen langer leven. Leeftijd is echter niet de enige factor bij het verlies van je hakken. Verlies van calcium in het lichaam, roken, dieet en tandhygiëne spelen ook een rol. Onderzoekers zijn al bezig met het regenereren van bot waaraan tanden zijn verankerd. Aantasting van het bot, of ernstige parodontale aandoeningen, is een probleem bij het vervangen van tanden omdat het bot geen houvast biedt voor kunstgebitten of implantaten.

Gerelateerde berichten

Over ons

In onze artikelen besteden we aandacht aan zorgmiddelen. Blijf onze site zeker volgen voor de noodzakelijke updates!

Contactgegevens

Via info @ zorgmiddelenwinkel.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden