Zorgmiddelen winkel

Dit moet je weten voordat je je tanden laat bleken

Geplaatst op

Het effect van het bleken van de tanden werd heel toevallig ontdekt. In het verleden probeerden tandartsen tandvleesaandoeningen te behandelen met mondspoelingen met waterstofperoxide. Ze merkten dat de tanden na verloop van tijd witter werden na het gebruik van deze mondspoelingen. Veel tanden bleek producten zijn ook beschikbaar over de toonbank voor thuisgebruik, met inbegrip van gels en strips. Dus welke optie is het beste en veiligst?

Hoe werkt het tanden bleken?

Tanden bleken wordt ook wel tanden bleken genoemd, vooral omdat het actieve ingrediënt in de meeste producten waterstofperoxide is (of producten die waterstofperoxide vrijgeven wanneer ze met water of lucht worden gemengd). Tanden bleken is enigszins controversieel; verschillende landen hebben verschillende regels met betrekking tot de toegestane concentraties waterstofperoxide die vrijkomen bij producten en wie deze mag leveren.

Sommige systemen voor het bleken van stoelen gebruiken 35% waterstofperoxide. Bij deze concentratie kan waterstofperoxide effectief diep in het glazuur doordringen. Zwakkere concentraties werken alleen aan het oppervlak van het tandglazuur. Terwijl waterstofperoxide het actieve ingrediënt is in de meeste witmakende producten, bevatten sommige tand-whitening gels carbamide peroxide of natriumperboraat. Beide middelen breken af om waterstofperoxide vrij te geven.

Wat is het verschil?

Dus wat is het verschil tussen het bleken van tanden door een tandarts, in een cosmetische omgeving, en doe-het-zelfkits? De laatste tijd zijn de grenzen tussen deze categorieën enigszins vervaagd. Veel tandartsen bieden nu tand-whitening behandelingen aan, die vervolgens mee naar huis worden genomen en door de consument worden gebruikt. Niet-tandartsen bieden ook “in de stoel” whitening behandelingen aan, vaak met producten die een lichte activering vereisen. Beide methoden werken door het vrijkomen van waterstofperoxide, maar in stoelsystemen wordt vaak gebruik gemaakt van producten die een hoger waterstofperoxidegehalte vrijgeven, vooral bij tandartsen.

Laboratoriumonderzoek suggereert dat het bleken in de stoel door tandartsen de sterkte van het glazuur verhoogt, waardoor het beter bestand is tegen erosie door zuur. Daarentegen bleek het bleken van het huis het verlies aan mineralen in het glazuur te verhogen, wat na verloop van tijd tot zwakte kan leiden.

De onderzoekers stellen voor om thuissystemen te gebruiken onder toezicht van een tandarts. Het bleken van producten die over de toonbank worden gekocht, kan bij overmatig gebruik leiden tot beschadiging van de tanden na verloop van tijd. Het belangrijkste verschil is dat tandartsen een mal van je tanden nemen en deze gebruiken om een whitening tray te maken.

Dit zorgt ervoor dat de behandeling alleen je tanden en niet je tandvlees raakt. Het is belangrijk dat waterstofperoxide niet lang in contact blijft met het tandvlees, omdat dit brandwonden kan veroorzaken. Veel verkooppunten die tanden bleken, claimen dat ze “peroxidevrije” producten gebruiken. Consumenten moeten zich afvragen wat deze producten eigenlijk bevatten. Producten kunnen vrij zijn van peroxide voor gebruik, maar laat dan waterstofperoxide vrij wanneer geactiveerd. Producten die echt geen waterstofperoxide bevatten of vrijgeven zijn waarschijnlijk niet erg effectief in het bleken van tanden.

Gerelateerde berichten

Over ons

In onze artikelen besteden we aandacht aan zorgmiddelen. Blijf onze site zeker volgen voor de noodzakelijke updates!

Contactgegevens

Via info @ zorgmiddelenwinkel.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden