Veel mensen hebben wel eens van logopedie gehoord. Wat is logopedie eigenlijk en wat heb je eraan? In deze tekst willen we je er graag meer over vertellen zodat je hulp kunt vragen als het nodig is. De logopedisten in Nederland zijn heel erg goed opgeleid en weten altijd in elke situatie de juiste oefeningen en tips mee te geven zodat je of je naaste aan de slag kan met de oefeningen om de spraak te verbeteren. Bij logopedie alkmaar helpen ze je graag verder. 

Wat zijn de voordelen van logopedie? 

Logopedie is een breed vakgebied wat onder andere zich bezighoudt met spraak en bijvoorbeeld het slikken van voedsel. Zaken waar bijvoorbeeld kinderen of jongeren problemen mee kunnen hebben. Ook ouderen kunnen na bijvoorbeeld een beroerte last krijgen van allerlei zaken die met logopedie verband houden. Wanneer er problemen zijn, dan is het mogelijk om eraan te werken door verschillende oefeningen te doen en tips op te volgen van de logopedist. Wanneer je naar de logopedist wil, is het goed om naar de huisarts te gaan die gaat kijken of je naar de logopedist doorverwezen moet worden.

Wat doet de logopedist?

Logopedist zorgt ervoor dat er oefeningen opgesteld worden die speciaal voor een patiënt bedoeld zijn en waar deze mee aan de slag kan. Vindt het kind of de volwassene het moeilijk om bepaalde woorden uit te spreken, omdat hij of zij stottert, dan is het mogelijk om met klassieke oefeningen als: de kat krabt de krullen van de trap of het Spaanse graan heeft de orkaan doorstaan, aan de spraak te werken en bijvoorbeeld bepaalde klinkers die moeilijk uitgesproken kunnen worden, meer en meer in het systeem te krijgen.

Natuurlijk zijn er nog veel meer andere oefeningen en daar weet de logopedist dan ook alles over. Het is erg belangrijk om zo vroeg mogelijk kinderen naar logopedie te doen als het duidelijk is dat ze spraakproblemen en dergelijke hebben.